Здравният министър Кирил Ананиев разпореди вече никой, с потвърден COVID-19, 

...
Здравният министър Кирил Ананиев разпореди вече никой, с потвърден COVID-19, 
Коментари Харесай

Ананиев разпореди: Няма задължително болнично лечение или изолация без препоръка на лекар

Здравният министър Кирил Ананиев разпореди към този момент никой, с доказан COVID-19,  да не се лекува наложително в болница или да бъде поставян в изолираност без решение на лекуващия доктор. Това излиза наяве от заповед, оповестена на страницата на министерството на опазването на здравето на 19 май. Тя влиза в действие оттогава и важи до " експлицитната й анулация " от министъра.
С документа се трансформира първичната тактика, която се прилагаше у нас, а точно - наложителна хоспитализация при определяне на болестта без значение от положението за: възрастни хора на и над 60 години; такива с хронични болести и/или имунокомпрометиращи състояния; с тежко клинично протичане като зной и затруднено дишане; както и за лица с неспособност за изолираност и лекуване в домашни условия. Всички те към този момент ще бъдат приети в болница единствено след експлицитна рекомендация от лекуващ доктор и според от клиничното протичане на болестта. Лекарят изпраща рекомендацията си на локалното РЗИ, от където назначават настаняването на пациента в болница.
Ако въпреки всичко след лекарско наставление те бъдат приети в болница, след изписването им ще бъдат поставяни пред " наложителна изолираност в домашни условия " за 28 дни. Отново с решение на шефа на локалното РЗИ.
От болница пациентите ще се изписват както и до момента - при лекарско наставление след един негативен PCR тест.
На наложителна изолираност и/или лекуване в домашни условия за 28 дни от датата на констатиране на болестта подлежат:
-заразоносители/асимптоматични лица;
 -лица с леки клинични недоволства, като температура под 38 градуса, кашлица, неразположение, хрема и други, и без съпътстващи хронични заболявания;
- и тези, които документално и категорично са декларирали отвод от болнично лекуване.
Тук още веднъж след рекомендация от лекуващият доктор, решение за домашната изолираност издава шефът на Регионалната здравна ревизия.
Карантината от 28 дни за всички завършва след приключване на периода и един негативен PCR тест. Ако пробата е позитивен, домашната изолираност се удължава до приемане на негативен резултат.
По време на карантината се реализира и здравно наблюдаване на пациентите от лекуващ доктор или персонален доктор.
Всички близки  контактни лица на карантинираните с COVID-19 също се слагат в изолираност за 14 дни.
Карантината от 14 дни за влизащите в България остава. При поява на признаци на ковид, те би трябвало да се свържат по телефона с персоналния си доктор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР